“Bármit kitalál az ember, működőképes tud lenni, mivel itt szinte senki nem fog bele semmibe” – Fodor Boglárka az NTGN podcastben

Külhoni a külhoniakkal sorozatunk következő megszólalója Fodor Boglárka erdélyi diákunk. Az online újságírás képzésen résztvevő lány jelenleg vágóként dolgozik Gyergyószentmiklóson, és maradna is a határ túloldalán, hogy értéket teremtsen.

Bogi a rádióban hallotta meg az NTGN képzési lehetőségét, és kommunikáció szakos diplomával a kezében a médiatudományi alapokra is ráhajtott. A gyergyószentmiklósi tévé munkatársa vagány ötletekkel pezsdítené fel az erdélyi létet.

Szerintem sokkal több lehetőség van itthon, hiszen szinte senki nem fog bele semmibe. 10 éve minden ugyanaz. Így szerintem bármit is talál ki az ember, az új lesz, és sikerre is tudja vinni – tartja Bogi.

 

Gyergyószentmiklós egyébként különleges helyzetben van. Hiába 20 ezer lélekszámú város, két televízióval is operál.

– Pedig igény a tartalmaikra csak az idősebb generációnak van, mégis fent tudják magukat tartani. Hogy hol van útfelújítás, vagy ki lett a polgármester… Legyártják a tartalmat, és az a bizonyos réteg meg is nézi az adásaikat. Az online tér hódítása miatt azonban mi, páran fiatal lányok közösen ötletelünk, lazább jellegű Youtube-tartalmakban gondolkodunk, akár beszélgetős műsor, akár filmezős jellegű lesz az, amit életre hívunk egyszer.

 

Erdélyi magyar lét, amikor sokan azt sem tudják, hogy létezik ilyen…

Ha a külhoniságot kéne szavakba önteni, akkor Boginak a hontalanság mellett más is eszébe jut. A különlegesség mellett érezte a hátrányát is, de nem Hargita-megyében, hanem a románabb vidékeken, például Kolozsváron.

– Külföldön sokszor nem is értik, hogy mi az az Erdély. Magyarországon román vagyok, itthon pedig ferde szemmel néznek, ha valamit nem mondok helyesen románul, és jó, hogy nem megdorgálnak, miért érzem magam a határ ezen oldalán egyáltalán magyarnak. De hogy miért is akarok itthon maradni? Mert itt érzem biztonságban magam, és igen is lehet és érdemes itt tervezni – ecseteli Bogi, aki mindig is úgy tartotta, hogy ne kelljen külföldre menni ahhoz, hogy megéljen az ember.

– Ha találékony vagy, és megkeresed a lehetőségeid, kialakítod a szükséges légkört, itthonról is bármit el lehet elérni.

 

Bogi egyébként a háttérben tervez maradni, mivel a szerkesztést és vágási munkálatokat szereti a legjobban.

  Komfortosabban érzem magam ebben, mintha a kamera előtt kéne lennem. A vágásnak minden csínját bínját nagy türelemmel végzem, és ritkán lesz elegem belőle. Pont a nagyon pepecselős háttérmunkákat élvezem a legjobban.

 

Az erdélyi lány gyerekkorára is visszatekintettünk, amikor még a nyomtatott sajtót és a román médiát is szemlézték a szüleivel.

– Ma már a magyarországi sajtóorgánumokat preferálom inkább. És régi vágyam egy nagyobb városban nagyobb tévénél is kipróbálni magam, például Budapesten.

 

Ha így lesz, reméljük Bogi beugrik hozzák az NTGN-be is. Addig is hallgassátok a vele készült buzdító beszélgetést, hogyan is gondolkodik egy külhoni magyar az élet nagy lehetőségeiről és a szerencsét próbálásról.

- Milány Kincső -

 

Legfrissebb híreink