“Egy jó operatőr figyel a részletekre. Ez minden sajtósnál szempont kell, hogy legyen." – Fórika Dóra női operatőrként az erdélyi médiában

A Határtalanul podcastben a gyergyószentmiklósi tévé operatőr munkatársa, Fórika Dóra osztja meg velünk NTGN-nél szerzett tapasztalatait és a női operatőr munka fortélyait. Dóra már gyermekkorában elkezdett érdeklődni a média világa iránt, és azóta is elkötelezetten, teljes erőbedobással, az operatőr szakma minden terhét – szó szerint is – cipelve végzi munkáját.

Dóra már középiskolás korában is aktívan foglalkozott írástudománnyal: novellákat írt, verseket költött, és részt vett irodalmi körökben is. Az olvasás és írás szeretete a fiataloknak és fiatalokról szóló tartalmakban teljesedett ki nála. Meghatározó élmény volt számára, amikor a líceumban egy újságíróval beszélgethetett. Ez véglegesen elindította őt az újságírás útján. Eldöntötte, hogy lehet belőle is médiaszakember.

Az egyetemi alapképzését is média szakon végezte Kolozsváron. Majd egy évig helyi tudósítóként dolgozott egy megyei napilapnál Gyergyószentmiklóson, amely során értékes tapasztalatokat szerzett. Ezt követően hallotta meg a rádióban az NTGN hirdetését, amely megszólította őt.

-       Ha már a határon túliaknak is megadatik egy ilyen képzési lehetőség, úgy döntöttem, hogy összeegyeztetve a munkámmal, belevágok!

Az NTGN-es képzés során az egyetemen szerzett, főként nyomtatott újságírással kapcsolatos tudását bővítette ki az online tartalmak finomságaival. Felfrissültek, elmélyültek a tudnivalók, mint például a címadási technika és a lead írása is. A magyarországi sajtót pedig a sulinak hála kezdte el jobban böngészni.

Az operatőrök világa is régóta érdekelte őt, és az egyetemi televíziós gyakorlatok során döntötte el, hogy profi kamerákkal szeretne dolgozni.

-       Kezdetben éreztem némi idegenkedést a szakmabeliek körében, nem hitték el, hogy képes vagyok megcsinálni. De bizonyítottam, hogy helyt tudok állni. Szerintem én vagyok az első női operatőr a városban.

A nagy táskák és állványok cipekedését eleinte izomláz is kísérte, és máig sokan rácsodálkoznak, hogy nőként űzi ezt a munkát.

-       Bár első ránézésre nem nőknek való dolog, már nem érzem sem a kollégáimtól, sem mástól azt, hogy kinéznének. Egyszerűen csak meglepődnek rajtam egyesek.

A videózás számára nem csupán munka, hanem szenvedély, amely során vizuálisan mutathatja be a történeteket és eseményeket.

-       Régóta készítek magamnak alapszinten összevágva videókat. Nagyon szeretem, hogy én mutathatom meg, mi és hogyan történik, és a kamerát beállítani is külön izgalom. Egy jó operatőr figyel a részletekre. Mondjuk ez minden sajtósnál szempont kell, hogy legyen.

Dóra ragaszkodik otthonához, Gyergyószentmiklóshoz, ahol a helyi televíziók nézőit szolgálja ki jelenleg. Bár Kolozsváron is kipróbálta magát gyakornokként is, végül hazatért. A hazai médiás közösségben pedig nem csalódott.

-       Bekopogtam, hogy jó napot, szeretnék itt dolgozni, és tárt karokkal vártak.

A gyergyói televízió online platformjai révén szép eléréseket mutatnak műsoraik, melyben kiemelkedő a fiataloknak szóló beszélgetős műsor, a Trendi.

-       A podcast nálunk szerintem csak most kezd feljönni. Műsoraink gyergyóiaknak szólnak gyergyóiakról, vállalkozókról, közéleti személyiségekről.

Dóra nem csak önmagában az operatőri munkájában látja a jövőt, hanem a saját tartalmak készítésében is. Célja, hogy egyfős ministábként mind az írás, mind a videózás terén megállja a helyét, hiszen nem biztos, hogy mindig lesz rá ember, aki megírja helyette a szöveget, és fel is olvassa. A vágásban is alapszinten jártas, és folyamatosan fejleszti képességeit. Kreatív módon szeretné bemutatni a történeteket, és arra törekszik, hogy saját tartalmakat készítsen a gyergyói közösség számára. Akár barátnőjével, Fodor Boglárkával közös erőbedobással, aki szintén volt diákunk. 

 

- Milány Kincső-

Legfrissebb híreink