Eső napon chatGPT-s sajtótájékoztató

Ha meghiúsul egy terepgyakorlat, Rácz Ria nem csügged. Az NTGN-nél haladva a korral bevetik a legmodernebb eszközöket is. Sajtótájékoztató chatGPT segítségével? Naná, 3-4 szerepkört egy emberként elvégezve nyugtázzák az online újságírók: MI, köszi, hogy vagy!

A pénteki nap rossz idájárására való tekintettel Ria villámgyorsan alkalmazkodott a helyzethez, és új, izgalmas feladatot talált ki a diákoknak: egy szimulált sajtótájékoztató megrendezését, amire mesterséges intelligenciával készültek fel, és az utómunkálatokban is támaszkodhattak rá, sőt!

 

Fotós, videós, rendezvényszervező, beszélő, moderátor, hangrögzítő, kérdező. Mindenki húzott egy-egy szerepkört, majd indult is a móka. Tereprendezés, 5 percnyi forgatás, kulcsmondat 35 másodpercben, majd utómunka.

 

A chatGPT már az első lépéseknél velük volt: keretet adott a sajtótájékoztatóhoz, és minden részletet alaposan megtervezett. “Találjunk ki egy témát gyorsan! Azahriah filmje? Nézzük meg próbaként, mit tud róla az MI…”

Már záporoztak is a “legújabb legjobb barátunktól” a készülő nagyjátékfilm ismérvei, a modern magyar könnyűzenei szcéna izgalmas alakjának története. Ügyelve arra, hogy minél részletesebb legyen a kérés, kérdés, így a kívánt információhalmaz annál hamarabb kerül elénk. “Képzeld magad egy zeneipari szakember helyébe, aki a magyar előadókkal foglalkozik. 5 percben szeretnék beszélni az adott témáról, ehhez szükségem van egy vázlatra.”

 

Két kattintás, tengernyi eredmény

Ha a tennivalók sorrendjét nézzük, a videót legelsőként, a sajtóközleményt legutoljára készítjük el, tesszük közzé. Előbb a közösségi médiás tartalmakkal foglalkozunk, és utána jön a hagyományos sajtó. Íme néhány tanács a chatGPT használatához:

●      Minél pontosabban fogalmazzunk, és használjuk a “viselkedj úgy, mint” parancsot az elején! Orientáljuk, hogy mivel akarunk foglalkozni! Milyen típusú dolgokat akarunk, hogy kiadjon.

●      Ha nem is tud az MI semmit a témáról, akkor is ad egy keretet, így nekünk már csak az információt kell hozzátenni. Konkrétum nélkül lehet, hogy csak egy hab lesz belőle. Mégis ad egy fogódzkodót és olyan panelmondatokat, amelyek magunktól nem jutnának eszünkbe.

●      Amikor már az éles sajtóközleményt véglegesítjük, nyissunk új chat ablakot!

●      Tápláljunk bele egy mintát, ami alapján képes lesz jól megoldani a feladatot! Pl. egy tökéletesen megírt hírt, ami a hírcikk alapszabályainak megfelel.

●      A tényeket mindig ellenőrizni kell! Egyre ügyesebb az MI, de nem tanácsos készpénznek venni minden szavát – egyelőre.

●      Le- és feliratozásra az Alrite (vagy a Transkriptor alkalmazásba a Youtube-t is beadhatjuk) appot használjuk, mely jó kiindulási alapnak. A helyesírási és értelmezési hibákra azonban ügyeljünk!

●      A feliratot rövidíteni és kiegészíteni is lehet.

 

Megvilágítás és catering

Mindkettő kulcsfontosságú kérdés. Hol fogjuk berendezni a sajtótájékoztató helyszínét? Indulás terepszemlére az NTGN épületében!

Nem mindegy milyen a sajtótájékoztató iránya, milyen lesz a háttér, hiszen félő, hogy például nem lehet majd jó eseményfotót csinálni. A helyszín kiválasztásánál a diákoknak figyelembe kellett venniük az ablakok elhelyezkedését, a természetes és mesterséges fényforrásokat – beltéren, esőben a neonfény okozhat gondot – valamint az esetleges tükröződéseket. “Tereprendezés, asztalok félre, hűtő marad?” És ekkor felmerült, vajon kell-e külön tér a vendéglátásnak?

Ria elmondja, hogy alaposan át kell ezt a részt gondolni, hiszen ha nincs kellően elkülönítve a catering, nem lesz más, mint kávézgatás, pogácsázás, miközben a beszélő próbálja átadni az üzenetét. Kevés olyan előadó van, aki függetleníteni tudja magát a közönségtől. Képzeljük el, mit érezhet, amikor azt látja, hogy mindenki eszik-iszik, miközben ő fontos dolgokról beszél. Vizuálisan is el kell különíteni a teret, és csak az elején és/vagy a végén felszolgálni a frissítőket. Ez mind a rendezvényszervező vagy a sajtós feladata, hogy ne terelődjön el a fókusz a mondanivalóról.

“Be kell mérni a távolságot, hogy mettől meddig, milyen szögben fogja a beszélő mozgatni a fejét. Ha túl nagy a szög, ide-oda fogja nézegetni, ez sem a videón, sem a fotón nem fog jól kinézni. Inkább több sorban legyenek hátrafelé a székek, így nem jár túl sok fejmozgással a beszélő előadása. Ha pedig valakiről tudjuk, hogy keze-lába jár, folyton áthelyezi a testsúlyát a mondandója közben, inkább ültessük le! Ez ugyanis szintén a vizuális élmény rovására mehet a kamerák és a nézők szempontjából egyaránt.”

 

A beszélő a középpontban

Onnan kezdve, hogy a beszélő beszédtempójába mi fér bele, hogy mennyire kell rutinos speakernek kell lennie, hogy hol álljon és milyen hangnemben beszéljen, mindent mérlegelni kell a felkészüléskor. Azahriah “képzelt” plakátjai díszítették ezúttal a teret, miközben a beszélő folyékonyan ecsetelte, hogy a film egy retrospektív utazás és teljesen új műfajt képvisel. Aztán bekapcsolt a telefon kamerája, és jött egy kis leblokkolás. Hiába, szokni kell a reflektorfényt és az éles felvételben való fellazulást az NTGN online újságíró diákjainak. Másodszorra aztán már szinte tökéletes lett a dolog. A moderátor is magabiztosan irányította a beszélgetést, tartotta magát a kritériumokhoz: elmondta kicsoda a beszélő, és milyen minőségében nyilatkozik, plusz felhívta a figyelmet az esetleges kérdések mennyiségére, így a kérdezők is be tudták lőni, hogyan érdeklődjenek például ez esetben a költségvetésről a sajtótájékoztató végén.

 

Végül nem maradt más hátra, mint visszatérni a terembe, és újra elővenni  chatGPT-t. Finalizálva az anyagot a megfelelő kulcsszavak és utasítások mentén. Mindeközben záporoznak a gondolatok: vajon elveszi egyszer az újságíró munkáját az MI? Vagy csak meg kell tanulni ezzel együtt élni, és jól (ki)használni? Ria szavai végül megnyugtattak mindenkit: “A chatGPT nem kreatív, Te vagy a kreatív! Az alapján dolgozik, amit Te táplálsz bele. Rátok is szükség lesz ezután is!” Ámen!

- Milány Kincső-

Legfrissebb híreink