“Maximum 80 évesen térnék haza Erdélybe, egyelőre inkább tovább mennék nyugatra…”

Kádár Márkkal, az NTGN operatőrével beszélgettünk a Határtalan podcast következő részében. A nagyváradi származású hallgató 2020 óta van Budapesten, a romániai média sosem hozta túlzottan lázba, a filmkészítés viszont annál inkább.

Márk a kamera mögötti munkálatok iránt már gyerekkorától érdeklődik, hiszen azok egy teljesen új világot ábrázolnak, színesebbet és izgalmasabbat, mint amit valóságként ismer az ember.

  • Ezekbe a helyzetekbe akartam magam is érezni, a Harry Potter és a Star Wars világába belecsöppenni. Az első olyan videó, amelyet tudatosan forgattunk, egy háborús hangulatú paintball film volt, amiben az unokatestvérem hosszasan, szenvedéssel teli "meg is hal" – meséli nevetve az első szárnypróbálgatásokat.

 

Jelenleg Márkot az NTGN és egyéb televíziós munkái kötik le főként. De az utóbbi időben egy rövid horrorfilm készítésén is ügyködnek, amelynek célja, hogy valódi félelmet és nyomasztó érzést keltsen a nézőben.

  • A color grading és hangeffektek már megvannak, de elérni, hogy ne egy klisészerű alkotás legyen, hanem azért úgymond terrorban tartson, nehéz. Ennek a hatásnak az elérésén még gondolkodunk – osztja meg velünk.

 

Márk két rövidfilmje, a "Missing Lite" és a "Blue Day" egyébként nemzetközi fesztiválokon is megmérettetett már. Los Angelesben és Londonban például díjat is nyertek vele. A diplomafilmje pedig például a Pannon Filmfesztiválon, a Magyar Mozgóképen és az ATaf-on is jól szerepelt.

  • Ezek a sikerek azonban nem garantálják automatikusan a szakmai előrejutást. Csak mert szereztél pár elismerést, nem biztos, hogy jó operatőr vagy, vagy hogy garantáltan munkákat kapsz – hívja fel a figyelmet a valódi állapotokra Márk.

 

A külföldi versenyekre ők maguk nevezik az alkotásokat, a magyar filmfesztiválok rendszerébe viszont már bekerültek, így immáron rendszeresen kapnak e-mailt az egyes nevezési felhívásokkal.

 

Márk nagy vágya, hogy egy nagyjátékfilmet is forgathasson, mivel ez lehetőséget adna rá, hogy a média és az emberek is jobban észrevegyék a munkásságát.

  • Igazából csupán 10 millió euró hiányzik ennek megvalósításához – emeli ki nevetve. - A rövidfilmek teljesen jók a portfólióba, ám ez ritkán érdekli a potenciális megbízókat.

Márk maga producerkedik saját projektjein, és emellett szerencsére olyanok a tapasztalatai, miszerint egész sok cég nyitott bizonyos mértékű szponzorálásra.

 

Az NTGN révén Márk betekintést nyert a tévés világba is, melynek kapcsán megítélése szerint még rengeteg gyakorlásra és tapasztalatszerzésre van szüksége. Példaképei Roger Deakins és Emmanuel Lubezki, de Szemerey Bence is inspirálja őt.

  • Az operatőr szakma nem annyira stílusalapú, mint egy rendezés. A projektet megrendelő kliens igényei határozzák meg a stílust, de persze a lehetőségekhez mérten minden operatőr beleviszi saját látásmódját is. A nyitott személyiség elengedhetetlen ebben a szakmában – mindeközben bevallja, hogy saját nyitottságával kapcsolatban érték már őt meglepetések.

 

És vajon az erdélyi magyar vonal okozott e már kellemetlen meglepetést, vagy hátrányt a fiatal srác számára? Márk 2020-ban költözött Nagyváradról Budapestre az NTGN képzésére, és az intézmény révén találta meg mostani munkahelyét is. 

 

  • Elcsíptem néha gonosz megjegyzéseket, de nem volt komolyabb hatása a munkásságomra – vallja Márk. - Erdélybe amúgy maximum 80 évesen térnék vissza, jelenleg inkább tovább mennék nyugatra!

 

-Milány Kincső-

Legfrissebb híreink