Szentendrére ismét kiszálltunk – duplán, triplán!

Terepgyakorlatra érkeztek az NTGN diákjai a sajtófotózás óra keretén belül. Két online újságíró csapat és az NTGN stábja Laurával az élen. S bár a diákok ekkor még nem tudták, hogy egy-egy ilyen óra Török Janónál akár terápiás jellegű is lehet, elégedettséggel az arcukon tértek vissza Budapestre.

Laura és csapata a városligeti forgatás után ismét lecsapott a “vétlen” diákokra. Az online újságírók összevont csapatát azonban ezúttal nem érte a bevetés váratlanul, hiszen Laura – előrelátó módon – újabban a tanárok lelkére köti, hogy informálják az újságírókat arról, hogy stáb érkezik. A diákoknak így van idejük emésztgetni, hogy bizony előfordulhat, hogy a kamera elé is olykor oda kell tipegni. Ez nem a képzés, hanem magának az újságíró szakmának a velejárója. Ideje ezzel is megbarátkozni! Ráadásul egy mosolygós kedves lánynak válaszolgatni, ugyan kinek okoz már gondot?

Szentendre egyébként nem csak Török Janó kedvenc helye, de Laura is előszeretettel tér vissza újra és újra ide. Ismeri a kis utcákat és titkos helyeket, hiszen itt nőtt fel, otthonos neki a terep. Segített is rögtön a diákoknak, hogy a rejtett zegzugokat sikerrel fedezzék fel. Izgalmas nap kerekedett tehát Laura és Janó vezényletével. Két kamera, egy operatőr, Szabi, Laura, a szerkesztő és Marcsi. Ők voltak azok, akik  a stábbal megörökítették, hogy mi folyik itt?

A diákok készségesen nyilatkoztak. Sőt, olykor olyannyira, hogy az órára nem is tudtak végig teljes értékűen koncentrálni. Két srác meg is szólalt, válaszolgatott. Egyikük első ránézésre nagydumás fajta volt, élesben mégis az izgulós énje bújt ki, de megoldotta. – mesélte a forgatást levezénylő Laura.

 

Perspektívák, aranymetszés szabálya, ezek hangzottak el az oktatás elméleti részén.  A jó levegőn pedig ütős koncepciót találni, azt lefotózni, lerajzolni, majd meg is festeni, élmény. Többrétű feladat, melyben mindenki megtalálhatta a számítását, ki-ki melyik feladatrészt érezve magáénak. Alapvetően lazák, fesztelenek voltak, tetszett a diákoknak az óra. S hiába nyúlt el egész napra, egy csodás miliőben költhették el ebédjüket, így nem volt ok panaszra.

Gyújtótávolság, expozíció, fehéregyensúly, makró. Minden szó felcsendül, még ha az elején csak homályosan is vagy életlenül! Kompozíciókat gyakorolni a szabadban, higgyétek el, igazi felüdülés és elmélyülés a sajtófotózás témájában.

 

Szentendre tehát az abszolút kedvenc kitelepülési helyszín továbbra is.

Hangulatos sétával a macskaköves utakon, finom kávéval az egyik kis ékszerdobozban. Farönkön ülve ceruzával skiccelgetve, majd egy pokrócon a vízfesték kavargatása közben a gyerekkort újraélve. Így is eltelhet egy nap az NTGN-nél. Igazi terápiás hangulatú óraként. Végiggondolva, mit, mennyit, hogyan rajzoljanak le – ezen a mezsgyén elindulva pedig később már a fotókészítésnek is egyértelműbben meglesz a maga miértje. Egy hatalmas lépés ez az óra lényegének megértése felé, hogy a képalkotás művészetének alapja, hogyan alakul és miért. 3-2-1... katt!

 

-Milány Kincső-

Legfrissebb híreink