Ugródeszka és szerencse az NTGN-nel -Olimpia és foci Eb – második félidő

Két olimpia és a foci Eb után Urbán Ádámmal, az M1 és M4 munkatársával, valamint Tóth Bélával, az M4 Sport munkatársával is beszélgettünk sportújságírói tapasztalataikról. Az első felvonásban az aktuális kihívásaikkal és munkahelyi tapasztalataikkal foglalkoztunk, míg e második “félidőben” az NTGN-es és személyes megéléseiket mutatjuk be.

     Mi az első szó, ami eszedbe jut az NTGN-ről?

Béla: Ugródeszka.

Ádám: Szerencse – hogy szembejött az NTGN pályázatának Instagram-hirdetése.

     Mi volt a legemlékezetesebb dolog számodra a képzés alatt?

Béla: Amikor a csoporttársakkal egy negyedórás műsort kellett tető alá hoznunk. Nagyon motiváló volt minden egyes, ehhez hasonló alkalom.

Ádám: Még az online oktatás idején két óra alatt írtam egy dalt a téli olimpiáról – sőt, készítettem hozzá videoklipet is.

     A legmegpróbáltatóbb (terep)gyakorlat, amit meg kellett oldanod a képzés alatt?

Béla: A zsennyei (Vas megye) alkotótáborra terveztem, hogy kimegyünk stábbal forgatni egy elhagyatott, magyarszecsődi kastélyhoz. A gond a kietlenségből is adódhatott volna, de nem. A tulajdonos egy olaszországi ember volt, akinek személye óriási kutatómunkát igényelt. Helyi segítséggel végül megoldottuk, hogy a területen sikeresen tudjunk forgatni.

Ádám: Theodore Dreiser Amerikai tragédia című könyvének elolvasása. Bár aztán a recenziót már könnyen meg lehetett róla írni, hiszen határozott véleményem volt: egyáltalán nem tetszett a mű.

     Az NTGN-nél szerzett kapcsolataidat hogy tudod/tudtad kamatoztatni az elhelyezkedés terén?

Béla: Az NTGN-ben tanító tanárok neve más körökben is jól cseng. Gulyás István az MTVA-nál dolgozik, így az ő ajánlása segített, hogy a helyemre kerüljek.

Ádám: Tanárom és mentorom, Méhes Gábor ajánlására kerültem próbanapokra a Nemzeti Sporthíradó szerkesztőségébe

      Mi a legnehezebb számodra a sportos szakmában?

Béla: Valahol ezt tartom a csúcsnak is, amikor egy-egy több napos eseményen kell munkát végezni, akár 12-14 órás készenléttel. Megterhelő, mindeközben ez tud a legjobb része is lenni.

Ádám: A hajnali kelés és a magánélet összeegyeztetése a munkával. A barátokat is hozzá kell szoktatni, hogy nincs hétvége, csak elvétve.

 

     Hogyan készülsz fel egy közvetítésre?

Béla: Minden szükséges lépést (pl. információgyűjtés a sportolókról) igyekszem az élő közvetítés előtt megtenni. Ha közben mégis történik valami váratlan, a riporter improvizációs készségein is múlik, hogy mit hoz ki belőle.

Ádám: Élesben még nem közvetítettem, de számos próbaközvetítést csináltam. Váratlan szituáció mindig jöhet. Egy a lényeg, reagálni kell tudni, nem szabad szó/megjegyzés nélkül hagyni semmit. A néző/hallgató azt gondolná, hogy vakok vagyunk.

 

     Objektivitás VS szbubjektivitás, hogy kezeled?

Béla: Szerintem nem baj, ha valaki szenvedélyes, csak meg kell találni a helyét. Egy hírműsorban objektívnek kell lenni, míg egy közvetítés során még jobb is, ha lelkes egy riporter.

Ádám: Ahogy egy profi. Rezzenéstelen arccal el tudom mondani, hogy nyert a Ferencváros, de azt is, hogy kikapott a Debrecen.

 

     Kivel csinálnál interjút, akivel jelenleg lehetetlennek tűnik?

Béla: Az egykori futóval, Usain Bolttal.

Ádám: Adja magát, Milák Kristóffal.

 

     Kivel cserélnél egy napra a sportolók közül?

Béla: Lewis Hamilton. Kipróbálnám az életet a száguldó cirkuszban.

Ádám: Talán David Beckham lennék egy napra. Tökéletes kinézet, gyönyörű feleség és család. Végtelen pénz és hírnév. Ja, és én lennék Messi főnöke, azért az sem utolsó szempont.

Ádám kiskeretes: Urbán Ádám az M1 munkatársa. Munkanapjai egy részét a Nemzeti Sporthíradó műsorvezetőjeként tölti, a többi nap pedig riporterként dolgozza fel az eseményeket. Mint elmondta, a délelőtti műszakban több adás van, viszont kevés az új hír. Az Eb alatt délelőttönként 9 élő adást csinált, óránként egy műsort az M1-en, és hármat az M4-en. Az olimpia alatt pedig az Ez történt az olimpián műsorokban rendre lementek az anyagaik. “A nyár iszonyat keményre sikeredett. Az olimpia alatt a szokottnál több riporter volt beosztva egy műszakba, így tartható volt az iram. Az M1- en emelt adásszámmal mentünk, így hiába egy csatornára dolgoztunk, munka volt bőven.”

Béla kiskeretes: Tóth Béla az Eb-n és az olimpián is a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió munkatársaként vett részt. Emellett az M4Sport közvetítéseiben is hallható a hangja. Gyerekként még nem gondolt bele egy esetleges sportriporteri pályafutásba. Az NTGN-es képzésnek hála azonban gyakoronkként kezdhetett az M4 Sport csatornájánál. “Leginkább a hátsó udvart próbáltam kiskoromban bejátszani a képzeletbeli bajnokságaim mérkőzéseivel. Felnőttként pedig nagyon jó részt vállalni ebben az egész világban, mára beteljesült álomként élem meg.”

 

-Milány Kincső-

Legfrissebb híreink